Waardevol…

ID-100130800Op dit moment spelen er zo ontzettend veel vragen in mijn hoofd… ik ben druk op zoek naar antwoorden, maar zijn deze er wel? Ik ben verdrietig en teleurgesteld als ik hoor dat er cliënten na een poging om gezond te eten toch maar weer naar een ‘goedkoop’ dieet grijpen uit frustratie dat de kilo`s er anders niet afgaan. Ik word bijna boos als mensen een garantie vragen in hun aanvraag voor begeleiding bij low-k… “hoeveel kilo val je af per maand”… “ik wil wel voor de zomer 20 kilo kwijt zijn” …


 

484384_457540010985590_107616429_n

Als voeding (lichamelijk en geestelijk) nou echt gescheiden kon worden, en eten niet voor zoveel meer zou staan bij zo ontzettend veel mensen dan puur brandstof voor je lijf, dan zou het leven zoveel makkelijker zijn, en ja, dan zouden een stuk minder mensen grijpen naar diëten! 

Overgewicht zou dan geen probleem meer zijn, emoties zouden worden besproken, eenzaamheid opgelost door minder isolement… of zou er dan weer een andere manier zijn om pijn, verdriet, stress en eenzaamheid niet te hoeven voelen??


 

 

5 van de 10 mensen die me vragen om hulp bij afvallen gebruiken eten in meer of mindere mate als middel om zich te verdoven, zich niet eenzaam te voelen, als afleiding voor wat er echt gebeurt in en om hun heen… en deze mensen kan ik, hoe frustrerend ook, op dit moment niet helpen.
Ik kan ze helpen door ze te leren wat gezonde eten ook al weer was verloren in een wirwar van diëten. Bij sommigen is dit genoeg, die krijgen een AHA moment, begrijpen waarom ze niet afvallen (en eten vaak eerder te weinig, of op het verkeerde moment van de dag) dan te veel. Bij anderen mag ik doorgeven wat gezond eten is, maar kan de band die tussen hen en het meer eten dan nodig is niet doorknippen. Dit frustreert me, en geeft het me het gevoel gefaald te hebben, ik zou zoveel meer voor ze willen doen!

532237_468692903203634_1924852638_n

Ik ben eetbui vrij, en daar ben ik onwijs dankbaar voor. Dit betekend niet dat ik “klaar” ben. Ik heb ook nog mijn momenten waarop de band met eten mijn handelen bepaald. Een dag dat ik moe ben en s `avonds nog even iets wil snaaien resulteert niet meer in een eetbui, maar in een gun moment, ik mag van mezelf dan genieten van een heerlijke kop chocolademelk, met wel of niet iets lekkers erbij. Mijn strijd is de gedachte dat ik dat wel of niet zou mogen… Ik zou op een andere manier ruimte willen geven aan mijn moeheid, wil los van de associatie van eten met een emotie, maar dit kost tijd. Het aanleren van een nieuwe leefstijl is nooit binnen een bepaald tijdbestek klaar, ik leer elke dag nog, en gun mezelf deze ruimte. Mijn gewicht bepaald niet wie ik ben, gelukkig ben ik zoveel meer dan dat! Gezond eten is en blijft belangrijk voor me, maar dit betekent niet dat ik elke gram afweeg of kilocalorieën tel. Eten word steeds meer onderdeel van de dagelijkse handelingen die ik elke dag verricht, als onderdeel van een gezonde leefstijl en waar ik dan ook nog van mag genieten.

Wanneer je een eetstoornis hebt is tellen van kilocalorieën of extreem focussen op afvallen echt funest. Het doet alles wat je eigenlijk niet zou moeten doen. Laat het los! Zorg ervoor dat je je lichaam de voeding geeft die het nodig heeft, eet regelmatig, maar ga niet diëten! Dit werkt alleen maar averechts! Probeer te luisteren naar je lijf… heb je echt trek, voelt je maag leeg, of is er meer aan de hand? Wees eindelijk eens lief voor jezelf, en geef jezelf waar je recht op hebt. Geen afstraffing dat je niet goed genoeg bent omdat je te zwaar bent in je eigen ogen, maar luister naar wat er echt speelt! Je bent meer dan je gewicht! Kijk verder dan het cijfer op de weegschaal, en stop met diëten! Het is tijd dat je de focus op jezelf legt, wie jij bent, en waar jij echt behoefte aan hebt! Je bent het waard!!

ID-10097558

2 reacties op Waardevol…

 • avatar

  Hallo Katelijn,

  Ik vind dat je prachtig je gevoelens hebt geuit. En ik kan mij helemaal in dit verhaal vinden. Ik merk dat ook ik “die KIlO`s” kwijt wil. En het liefst zo snel mogelijk. Maar ik ben mij heel bewust van het feit dat het daar niet om moet draaien.
  Mensen zijn gewoonte dieren en ik hoop dat ook jij het los kan laten als er mensen zijn die alsnog grijpen naar die “quick fix” dieten. Jij doet niet meer dan je best en ik doe nu het “roer om” en al de informatie die jij verschaft is geweldig. Zoveel informatie zo overzichtelijk en zo begrijpelijk daar ligt het absoluut niet aan. Met deze informatie plant je toch een zaadje bij mensen. Heel veel liefs Astrid

  • avatar

   Lief je reactie Astrid!

   Gelukkig heb ik ook veel dingen om blij en trots op te zijn! Als ik kijk naar hoeveel kanjers het geweldig doen!
   En een gezonde leefstijl aanleren is niet van de een op de andere dag ‘klaar’, dit gaat gewoon met vallen en opstaan.
   Ik ben blij dat ik van alle cliënten die de cursus ‘het roer om’ gedaan hebben, er niet 1 is die ontevreden is!
   Gezond eten is de eerste stap naar een eetbui vrij leven!

Geef een reactie